Captura-de-pantalla-2014-07-22-a-les-20.31.31

Publicat per & arxivat a Any Esteve Albert, General, Memòria històrica.

Una de les sorpreses del Retaule del 2014 serà un reportatge documental dedicat a la història del Retaule de Sant Ermengol o, millor dit, dedicat a la història dels inicis del Retaule, que ens parla de com es va gestar i qui en van ser els protagonistes d’engegar un projecte cultural com aquest. Aquest treball audiovisual és una idea i una obra del president del mateix Retaule, el Jesús Galindo, i l’enregistrament i edició de les imatges va a càrrec de Toni Lombarte.

Galindo està treballant aquest dies en el guió d’aquest treball i ens explica que se centrarà sobretot el la primera època del Retaule, d’entre els anys 1957 i 1975, i que s’ha servit de la memòria de les persones que el van fer néixer.

Parlar del Retaule de Sant Ermengol vol dir també parlar dels primers anys de les emissions de Ràdio Juventud a La Seu d’Urgell així com de La Salle i, com no, parlar de la figura de l’Esteve Albert, l’impulsor, i del Pep Ingla, el qui en va ser el segon director del Retaule. Tots aquests són els grans temes en què se centra el reportatge documental i algunes de les persones que ens ho expliquen són la Celestina Pui, el Jesús Galindo Llangort, l’Agustí Brescó – mossèn Brescó -, el Toni Llanes, l’Eliseu Gay i el Xavier Galindo. Tots ells ens expliquen, en primera persona, com va ser el naixement del Retaule però també hi intervenen el gendre del qui va ser el primer tècnic de so i il·luminació, l’Isidre Jové, la filla de l’Esteve Albert, la Rosa Albert, així com el mateix president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol. En aquest sentit, aquest treball audiovisual serà com una mena d’història coral dels inicis del Retaule de Sant Ermengol.

El resultat de tot plegat el podreu veure a la sala de La Immaculada de La Seu d’Urgell, al Centre Cultural Les Monges, el dia 9 d’agost a partir de les 19.30h.

 

*A continuació podeu veure les fotografies d’un dels rodatges del reportatge documental dedicat al Retaule de Sant Ermengol