El Retaule de Sant Ermengol és un espectacle teatral fet per al poble i fet per la gent del poble, i és que cap dels actors que hi participen són professionals, tots ells són un centenar d’urgellencs i urgellenques que participen de forma amateur del la vida cultural de la ciutat de La Seu d’Urgell.

Els inicis van tenir lloc gràcies a l’entusiasme d’un grup de persones que als anys cinquanta van iniciar unes petites emissions de ràdio, que amb el temps anirien ampliant-se i conformant l’emissora “Radio Juventud de Seo de Urgel”. Una de les activitats que es duien a terme era l’emissió de ràdio-teatre, obres en les quals participaven diversos col·laboradors. Un d’ells havia participat a Mataró en algunes representacions teatrals dirigides per Esteve Albert i això va representar l’espurna que donaria lloc al Retaule. Albert, que baixava sovint d’Andorra a La Seu, va convocar al quadre escènic de Radio Juventud i al grup de teatre dels antics alumnes de La Salle, i els va proposar representar un muntatge escènic sobre la vida de Sant Ermengol al claustre de la Catedral.

Retaule001

L’any 1957, les intitucions de La Seu d’Urgell, amb el Dr. Josep Maria Llangort com alcalde, van donar suport a la iniciativa i després de les primeres representacions es va crear, sota el patrocini de l’Ajuntament, una agrupació escénica, de carácter no profesional que es va anomenar Patronat del Retaule de Sant Ermengol. Els primers membres de la Junta d’aquest Patronat i que van tirar endavant el Retaule de Sant Ermengol eren: l’Alcalde Josep Maria Llangort Peral, com a President, Bonaventura Rebés Castella, com a vicepresident, Jesús Galindo Llangort, el Secretari, Carlos Dalmau Robres el Tresorer i com a vocals eren Lluís Nodar Batan, Enric Monrós Guitart, Lluís Portella Babot, Isidre Jové Travé, Manuel Fiter de Losada, Mariano Betriu Vilana i Josep Ingla Torra.

L’any 1967, el Patronat del Retaule va rebre la placa de bronze al mèrit turístic, una distinció atorgada per la Diputació provincial, i al 1975 va ser també un dels guardonats com a “Líder del Turismo Leridano”.

El Patronat del Retaule de Sant Ermengol és encara avui en dia l’entitat que organitza i coordina l’espectacle i la Junta està formada per: Jesús Galindo Ortego, el President, Josep Canelles Boadella, el Vicepresident, Salvador Rosàs Bargalló, el Tresorer, Mari Carmen Jorquera Castelo, com a Secretària i els vocals són Antonieta Solé Sanvicens, Maria Teresa Ferrer Cumella, Francesc Xavier Galindo Llangort, Pepita Tor Lladós, Xavier Parés Saltor, Lluís Obiols Perearnau, Carlos Vazquez Cortes i Judith Pampalona Tarrés.